perjantaina, syyskuuta 15, 2006

Sommargalan 2006


Snusfestin historian ensimmäinen Sommargalan kilisteltiin alkaneeksi erittäin sumuisissa olosuhteissa Helsingin edustalla syyskun kolmantenatoista päivänä, m/s King -aluksella. Useasta maanosasta kutsuvierastilaisuuteen saapuneet nuuskamaailman vaikuttajat analysoivat muiden muassa vuoden 2006 Silmällä pidettävän nuuskan, General Onyxin tähänastisia suorituksia, sekä Snusfestin ranking-listan ajantasaisuutta. Sommargalan2006 jäi osallistujille mieleen erittäin tehokkaana, seminaarin oloisena juhlatapahtumana. Eikä syyttä, nimittäin Snusfestin Hall of fameen päästiin liittämään uusi nimi, ranking-listalle saatiin tiukallisten neuvottelujen jälkeen kaikkia osapuolia miellyttänyt järjestys ja dry-nuuskille löydettiin, oikeastaan kautta aikojen kateissa ollut tärkeä rooli. Sami Sirviö-trophy jaettiin Snusfestin isännöimässä Sommargalan2006:ssa Skrufin Starkille, joka tarjosi osallistujille kauas kiirineestä maineestaan huolimatta saman illan aikana useita positiivisia yllätyksiä.



Probe Hall of fameen

Catchin licorice sai vihdoin ja viimein ensimmäisen seuralaisensa erittäin tiukoista kriteereistään tunnettuun Snusfestin Hall of Fameen. Kohtalaisen pitkän historian omaavaa, viskin sävyistä Probea haluttiin kiittää ennenkaikkea pitkäjänteisestä työstä, sekä määrätietoisesta ja järkkymättömästä linjasta. Hall of fame -jäsenyyttä puoltaneet halusivat muistuttaa, että oikeastaan ainoa merkittävä nuuska, jota vuoden 2004 mittava nuuskauudistus ei koskenut, oli nimenomaan Probe. Sen valmistajat jaksoivat uskoa oman tuotteensa vahvuksiin ja säilyttää kunniakkaan linjansa, vaikka koko muu nuskamaailma oli, sekä ulkoasullisten-, että white portion -ominaisuuksiensa osalta keskellä "vallankumousta".

Dry-nuuskien romahdus ja uusi merkitys

Makujensa puolesta lähes kokonaan uuden maailman perustaneet dry-nuuskat ovat jaksaneet herättää niin kysymyksiä kuin suuria odotuksiakin intohimoisten nuskaajien keskuudessa jo pidemmän aikaa. Sommargalan2006:ssa tultiin kuitenkin, jopa haikein mielin siihen lopputulokseen, että tämä armolliseksi tulkittava kannustamisen aika on nyt tullut tiensä päähän. Esimerkiksi Catchin vanillacoffeen kohdalla ollaan odoteltu tuotekehitelyä kohta pari vuotta, ja mikäli siinä ajassa ei ole ehditty saamaan aikaan merkittäviä tuloksia, lienee niitä ainakaan kannustamalla turhaa odottaakaan. Yksi Snusfest -järjestön tärkeimmistä tehtävistä on osoittaa kunkin nuuskan paikka maailmassa ja määritellä kullekin tuotteelle sopivin tehtävä. Dry-nuuskat eivät ole välttämättä olleet parhaimmillaan varsinaisessa käytössä, mutta Sommargalanissa ensimmäistä kertaa julkisuuteen annettu lausunto dry-nuuskien erinomaisuudesta miksereinä sai keksinnöstä hullaantuneet osallistujat hurraamaan äänekkäästi. Jokainen makutestiin osallistunut halusi antaa kiitettävän arvosanan tälle Etelä-Afrikassa kehitetylle dry-nuuskien uudelle merkitykselle. Snusfestin kehittelemässä snusblandissa asetetaan yksi mausteinen dry-nuuska joko varsinaisen nuuskan alle tai kahta nuuskaa päällekkäin käytettäessä vaikuttavien pussien väliin.



Vuoden 2006 Silmällä pidettävän, General Onyxin välikatsaus

Ehkä aavistuksen skeptisyyteen taipuvin odotuksin nuuskavuoteen 2006 lähetetty, Silmällä pidettäväksi nuuskaksi valittu General Onyx on alkanut hiljalleen osoittautua hyvinkin vakavasti otettavaksi tuotteeksi. Alkukankeuksien jälkeen Onyx on osoittanut jyräävyyttä tai tavarajunan kulkua muistuttavaa, pröystäilemätöntä vahvuutta, joka toisin kuin esimerkiksi Skrufin Starkissa, ei ole yhtä aaltoilevaa tai äkkipikaista. Maultaan Onyx ei muistuta oikeastaan juuri nimeksikään luvattua lakritsi-salmiakkifuusiota, mutta abstraktissa olemuksessa on maistetavissa vapauteen taipuvaista kiireettömyyttä. Kooltaan haastavat black portionit ovat osoittautuneet pitkin kevättä ja kesää jatkuneissa testeissä toimivan parhaiten, mikäli pyrkii välttämän pussien muokkaamista pulleammiksi.

Sami Sirviö-trophy: Skruf - Stark