sunnuntaina, tammikuuta 14, 2007

SnusGalan007


Snusfestin SnusGalan007 järjestettiin alkaneen vuoden alkumetreillä, kun Via-viinibaariin lähtiessä osallistujat veivät kuuset roskislaatikoille ennen keskustaan suuntaamistaan tammikuun 5. päivänä loppiaisen kynnyksellä. Viini on ollut tärkeä osa Snusfest-tilaisuuksia niiden alusta lähtien, joten oli sopivaa, että tämän vuotinen tilaisuus järjestettiin asialle omistautuneessa ravintolassa. Viinien lisäksi tietysti menuun mahtui myös useita nuuskamerkkejä ja makuja. Tarjolla oli vanhoja tuttuja ja uusia yllätyksiä. Näistä Onico oli päällimmäisenä ja se valittiin vuoden silmälläpidettäväksi nuuskaksi (lisää aiheesta artikkelin loppupuolella). Tilaisuudessa koottiin myös uusi ranking-lista ja puhuttiin Generalin Onyxistä, joka arvosteltiin vuoden kokemusten jälkeen tällä sivulla.

Iloiset nuuskaajat lähtivät viinimaistajaisten jälkeen katselemaan elokuvaa The Science of Sleep, joka olikin varsin hyvä elokuva outoudessaan ja elokuvat, ne taiteellisemmat, ovatkin olleet yksi fundamentaalisista kulmakivistä Snusfestille itse nuuskan ja viinin lisäksi. Tästä jatkettiin Bar 9.:iin istumaan iltaa ja keskustelemaan nuuskasta kansainvälisessä seurueessa.

SnusGalan007:n palkitut:

Vuoden 2006 nuuska:Probe
Vuoden 2006 tulokas: Göteborgs rape#2
Vuoden 2006 mikseri: Catch Vanillacoffee
2006 silmälläpidettävä - General Onyx (arvosana 7,7)
Vuoden 2007 silmälläpidettävä: Onico

Snusfestin ensimmäinen ranking-lista miksereille:

1. Catch - vanillacoffee
2. Catch - cassismenthol
3. Mocca - mandarin
4. Catch - eucalyptus
5. Mocca - mint

Vuoden 2006 Silmälläpidettävä nuuska: General Onyx (3,8)


General toi vuoden 2005 loppupuolella markkinoille tyystin erilaisen lajikkeen; General Onyxin. Ulkoasultaan uusi Onyx oli huomiota herättävän arvokas, jopa niin pitkälle vietynä, että hiilenmustiin pusseihin pakatut annokset oltiin aseteltu kyljelleen, kukkamalliseen kuvioon. Vahvuudeltaan lajike oli kehitelty huomattavasti keskivertonuuskaa voimakkaammaksi ja maun osalta oltiin tavoiteltu salmiakin ja lakritsin yhdistelmää.

SnusGalan007 loppupuheenvuorossa tultiin vuoden 2006 Silmälläpidettävän, General Onyxin osalta seuraavanlaiseen kiteytykseen: General Onyx on siinä mielessä oikealla tavalla koreileva nuuska, ettei sen haltijan tarvitse suoranaisesti kadehtia ketään toista nuuskaajaa juuri missään olosuhteissa. Onyx on nuuskavaihdannoissa aina valtti. Makua ei voi suoranaisesti tulkita salmiakiksi, lakritsiksi tai niiden yhdistelmäksikään, mutta persoonallinen, luonteva, tumma ja aggressiivinen se on. Maku on myös hivenen hiilinen, mutta samalla kuitenkin jäämeren raikkautta henkivä. Vahvuutta Onyxissä kiiteltiin hyväksi ja vaikutustapaa rutiinimassalla jyrääväksi, joka nähtiin sekä parempana, että huonompana vaihtoehtona kuin esimerkiksi Skrufin Starkin aaltomainen säväri. Toisin sanoen, Onyx nousee feidillä, jyrää ja pyörittää kaikkivaltiaan läsnäololla sen aikaa kuin pyörittää, ja feidaantuu taas pois. Stark tulee taasen kahdesta neljään vahavana aaltona, jonka jälkeen tippuu unohduksiin.

Onyxin ehdoton vitsaus on pussien koko ja oikukkuus. Pusseja ei saa nimittäin muokata missään olosuhteissa ryhdittömiksi, sillä sen jälkeen niitä voi laittaa huomaamattaan huuleen vaikka ämpärillisen. Pusseja pitää siis käyttää mahdollisimman sellaisinaan, pois lukien erittäin kevyt pitkittäistaitos. Tämä vitsaus on siinä mielessä haasteellinen, että päivän ajan taskussa pyörineessä nuuskapurkissa ei yliampuvalla hiiviskelylläkkän ole illansuusssa jäljellä enää ainuttakaan täysin ryhdikästä pussia. Eli Silmälläpidettävä sai negatiivista palautetta muun muassa tamän takia epäkäytännöllisyydestä. General Onyxin loivako, joskin kiitelty maku ei saanut arvosteluraadilta suoranaista kritiikkiä, mutta kovassa makukilpailussa Onyxin ei kuitenkaan katsottu kuuluvan parhaiten onnistuneiden joukkoon.

Kokonaisarvosana General Onyxille on 3,8 ja ranking-sijoitus tippuu neljä pykälää, sijalta 4 sijalle 8.

Silmälläpidettävä nuuska 2007: Onico Pepparmint

Nuuskaamista vaivaa muutama ongelma. Yksi niistä on äijistely käyttäjien osalta ja yksi kaikkien ei-äijien ylitsevuotava kosiskelu valmistajien puolelta. On selvää, että bisnes haluaa laajentaa asiakaskuntaa, mutta välillä liika todellakin on liikaa. Yksi viimeisimmistä markkinoille tulleista mauista on Onicon Pepparmint. Piparmintun makuista nuuskaa. Voi helv…. tai eipä mennä asioiden edelle.

Tyylikkään Onicon purkin avattuaan saattaa haistaa erinomaisen, toistaiseksi ehdottomasti miellyttävimmän tuulauksen nuuskamaailmasta. Se vyöryttää Fazermintin raikkauden läpi sierainten suoraan tajuntaan. Jopa Catchin Eucalyptys tuntuu tunkkaiselta sen rinnalla. Positiivinen ensivaikutelma ei hellitä helpolla, sillä nuuskan ystävä jää helposti nauttimaan tästä nenällä iloittelevasta tuoksu-fanfaarista pidemmäksikin aikaa. Ja miksi ei jäisi; ei Onico nuuskavajareita poista. Siinä ei nimittäin ole ensinkkään nikotiiniä eikä tupakka-aineita. Mitä! Ei nikotiinia eikä tupakka-aineita? Ei, ei ensinkään. No jos tässä ei kosiskellä naisia ja lapsia niin ei missään, ajattelee nuuska-äijä, mutta on väärässä. Tämä makunautinto on vain makunautinto. Se on nuuska, joka uskoo nuuskaamisen ihanuuteen riippumatta riippuvaisuuden harmaasta verkosta. Se on ensimmäinen nuuska, jonka ei tarvitse saada ihmistä fyysisesti riippuvaiseksi vaan se tarjoaa jotain muuta; puhdasta nuuskaamisen iloa. Tämä on hienoa. En käytä nuuskaa koska tärisin, vaan pikemminkin koska rakastan sitä. Elämä on ihanaa.

Onico on rehellisesti sanottuna yllätys. Ei se ole nuuska, jota yksistään käyttäisi koko ajan samalla tavalla, kun ei kukaan pelkillä Marianne-kekseilläkään eläisi. Hyvää on hyvä säännöstellä, ettei se koe inflaatiota kerska-käytön ristiaallokossa. Sen maku on uskomaton ja se säilyy suussa pitkään käytön jälkeen. Moista sensaatiota en ole kokenut sitten ensimmäisen Catch Lakritsi-kokeilun jälkeen. Onico ei kuitenkaan ole ongelmaton nuuska. Täydellisessä maailmassa tämä ei lienisi ongelma, mutta kyllä Onicoa käyttäessä alkaa nuuskaajan mieli tehdä nuuskaa. Tälle nuuskalle vahvuus on kuin Jeesus Judaismissa; ei sitä ole olemassakaan. Eli älä odota mitään fyysisiä tuntemuksia, sillä kokemus on täysin henkinen. Hieno, mutta kyllähän se olisi kiva jos se nyt edes vähän jossain tuntuisi.

Onico on nuuskaamista nuuskaamisen takia. Se on tuore lisäys nuuskapalettiin ja Snusfest on valinnut sen vuoden 2007 silmälläpidettäväksi nuuskaksi. Tulemme kokeilemaan sitä eri ympäristöissä ja tunnetiloissa, voidaksemme sitten antaa virallisen lausunnon joskus noin vuoden kuluttua. Sitä odotellessa.