perjantaina, tammikuuta 20, 2006

Snusgalan 2006, palkitut:


Vuoden 2005 parhaat nuuskat on valittu. Snusgalan2006:ssa valittiin viime vuoden parhaiksi arvioidut nuuskat kolmessa sarjassa: Portionsnus, Lössnus ja Tulokas. Tilaisuudessa esiteltiin myös Pidä silmällä -nuuska. Nimeämisen tarkoituksena on osoittaa uutta, erityistä nuuskalajiketta, jonka kohdalla odotusarvot ovat tänä vuonna erityisen korkeat. Nimeäminen tarkoittaa luonnollisesti myös tietynlaista ennakkosuosiutta Snusgalan2007:n Tulokas -palkinnon voittamiseen.

SNUSGALAN2006 palkitut:


Vuoden 2005 Portionsnus: Probe (4,4 tähteä)

Wiskyllä maustetussa Probessa on kerrassaan erinomainen jälkimaku. Se voittaa kaikki kilpailijansa siinä suhteessa suvereenisti. Myös varsinaista käyttömakua on Proben kohdalla kiitelty pehmeäksi ja ystävälliseksi. Se, että Proben valinta Snusfestin Hall Of Fameen evättiin muun muassa matalan kyllästymiskynnyksen takia, ei Snusgalan2006:ssa painanut niin paljoa, etteikö brutaalihko pehmeys olisi tuonut Probelle kohtalaisen selvää voittoa. Toiseksi Portionsnus -sarjassa sijoittui tänä vuonna ennakkosuosikki Catchin lakritsi, ja kolmanneksi General original portion.


Vuoden 2005 Lössnus: Probe (4,2 tähteä)

Snusgalan2006:n suuri voittaja Probe oli Lössnus -sarjassa tänä vuonna kohtalaisen ylivoimainen. Merkittävää erityiskiitosta tuli kahdesta seikasta, muovailtavuudesta, ja samoin kuin Portion -sarjassa, jälkimausta. Muovailtavuudeltaan Probe ei vastaa Rallarsnusia, Göteborgs Prima Fintiä tai sarjassa toiseksi sijoittunutta Röda Lackettia, mutta se on kuitenkin täysin omassa luokassaan, niinsanotusti muiden kuin koostumukseen panostavien nuuskien joukossa. Jälkimaun erinomaisuus nousee Proben lössnusin kohdalla kaiketi vielä portioniakin vahvemmin ja paremmin esille. Jälkimaun osalta muut lössnusmerkit ovat Probea valovuoden jäljessä. Muovailtavuudesta ja jälkimausta huolimatta Probe on myös kohtalaisen vahvaa. Tästä syystä se on suorastaan nerokas nuuska ja Lössnus -sarjan selvä voittaja. Toiseksi sijoittui Röda Lacket ja kolmanneksi General Original.


Vuoden 2005 Tulokas: Skruf - Stark


Vuosi 2005 oli nuuskamaailmassa tietynlainen vedenjakaja. Ulkomaisten kilpailijoiden mukaantulo ruotsalaisille markkinoille aikaansai positiivista kilpailua ja tuotekehittelyä ruotsalaisnuuskienkin osalta. Näin ollen kilpailu vuoden 2005 Tulokas -tittelistä äityi erittäin tiukaksi ja monipuoliseksi. Oli aistittavissa että nuuskamerkit jakautuivat kahtia; oli niitä jotka panostivat makuun, sekä niitä jotka panostivat puolestaan vahvuuteen. Vuoden 2005 Tulokkaasta, Skrufin Starkista saattaa jo nimestä päätellä sen kuuluvan ryhmistä jälkimmäiseen. Vahvuus nousi siinä mielessä ratkaisevaksi tekijäksi, että viime vuonna tarjolla oli runsaasti hyviä, jopa erinomaisia makuja, mutta vain Skruf uskalsi toimia edelläkävijänä todella tehokkaasti nuppiin kolahtavien nuuskien valmistajana. Siksi sen valintaa voidaan perustella rohkeudella ja persoonallisuudella. Tiukimman vastuksen Skrufille antoi Tulokas -sarjassa ennakkoon voittajaksi povailtu Catchin Vanilla Coffee. Sen voiton mahdollisuudet tyssäsivät kuitenkin dry -ominaisuuteen ja kyllästymiskynnykseen.


Silmällä pidettävä: General Onyx


Vuoden 2006 Tulokas -tittelistä tullaan käymään vuoden kuluttua ennenkuulumattoman kova ja laadukas kamppailu. Jo alkuvuodesta on markkinoille tuotu niin monta erinomaista tuotetta, että mikäli tahti jatkuu samanlaisena, ollaan vuoden kuluttua koettu takuulla jonkin asteinen nuuskavallankumous. Uusia merkkejä, täsmäkehitettyjä ominaisuuksia ja lähes kaikkia merkkejä koskenut ulkoasun uudistus takaavat kokonaan uudenlaisen kilpailutilanteen alkaneelle vuodelle. Toistaiseksi vakuuttavimman signaalin kehittymiskyvystään on antanut General, tuomalla markkinoille uuden Onyx -sarjansa. Se on erittäin voimakas, salmiakilla ja lakritsilla kevyehkösti maustettu Black portion -nuuska. Tyylikästä kokonaisuutta korostavat pussit, jotka ovat aseteltu purkkiin kyljelleen kukkamaiseen muodostelmaan. Siksi General Onyx on tänä vuonna ehdottomasti Silmällä pidettävä nuuska.