perjantaina, tammikuuta 27, 2006

SNUSFEST 01/06

Demokraattiseen Snusgalaniin nähden huomattavan paljon elitistisempi Snusfest järjestettiin tiistaina kahdentenakymmenentenäneljäntenä päivänä tammikuuta(24.1.) Helsingissä. Sen painopiste ja arvomaailma korostaa esimerkiksi white portion -ominaisuuden ja erilaisten herkkien sekä hillittyjen makujen tärkeyttä täysin eri määrissä kuin Snusgalan (dem.). Toki vahvuus on hyve Snusfestissäkin, mutta sen paino ei vaakakupissa vastaa hienostunutta makua tai tyylikästä tuoksua. Snusfest 1/06:ssa oli tällä kertaa arvostelunuuskina neljä eri merkkiä: LD, Catch vanilla coffee, General Onyx, sekä Kronan. Tilaisuudessa jaettiin myös perinteinen Sami Sirviö Trophy -titteli.

1. Catch vanilla coffee * * * * 1/2 (neljä ja puoli tähteä)

Catchin vanilla coffee on niin sanotun hyvän hetken nuuska. Se on parhaimmillaan kun lauantaisiivous on tehty ja saa voipuneena kaukosäätimen käteensä, tai kun tuoreen, ison sopimuksen allekirjoitus kuivuu vielä. Vanilla coffeen juhlavuus perustuu tosin satunnaisuuteen. Sitä tulee käyttää vain hyvillä hetkillä, eikä suinkaan luoda sillä hyviä hetkiä. Se, mistä haluamme varoittaa, on vanilla coffeen sopimattomuus stressaaviin hetkiin, sillä sen hienous on kyettävä pitämään tehokkaasti mielessä, vaikka voimakas maku siitä mainittavasti alati muistuttaakin.
+ Voimakas tuoksu ja maku hivelevät täydellisyyttä, eivätkä anna unohtaa mitä suussa on. Catch vanilla coffee saa tuntemaan itsensä tärkeäksi.
- Catch vanilla coffee on kesäisyydestään huolimatta talvinuuska, joka ei sovi hellepäiville. Sen maku saattaa tuntua trooppisissa oloissa liian tunkkaiselta, jopa kuristavalta. Miinuslistalle menee myös purkin ulkoiset ominaisuudet. Se on väriltään liian haalea siihen nähden, että sisällöllä tulisi olla jotain tekemistä vaniljakahvin kanssa.

Catch vanilla coffee: Sami Sirviö trophy 1/06


2. General Onyx * * * 1/2 (kolme ja puoli tähteä)

+ General Onyx on vieras joka kiinnittää juhliin saapuessaan kaikkien huomion. Se on näyttävä nuuska, johon on istutettu kukaties hienoimmat ominaisuudet mitä nuuskamaailma toistaiseksi tarjoaa. Sen hiilenmustat pussit ovat aseteltu arvokkaasti kyljelleen kukkamalliseen kuvioon ja purkin ulkoasu on hillittyyden, voimakkuuden ja suoraviivaisuuden tyylikäs fuusio. Habitus viestii, ettei General Onyx ole taskunuuskaa, vaan sitä käytetään suoraan viileäkaapista. Huomattavasti keskivertoa voimakkaampi nuuska on maustettu kevyesti lakritsilla ja salmiakilla.
- Onyxin heikko puoli on se että tätä kaikkea ylväyttä voisi kutsua ilkeämielisesti silmänlumeeksi. Nuuska on, myönnettäköön vahvahkoa, mutta sillä ei ole mitään jakoa pärjätä vahvuutensa puolesta esimerkiksi oikeasti vahvalle Skrufin Starkille. Salmiakin ja lakritsin maku on niin olematonta, että jos joku sanoisi huulessa olevan pastillin, saattaisi käyttäjä mennä helpostikin lankaan. Maku on nimittäin ennemminkin raikas, kuin salmiakki- tai lakritsimainen. Lisäksi Onyxin pussit ovat sen verran pieniä, että karrikoidusti sanottuna kolme Onyxiä vastaa kahta tavallista white portionia.



3. Kronan * * * 1/2 (kolme ja puoli tähteä)

+ Halvaksi nuuskaksi tehty, vasta hetki sitten markkinoille tullut Kronan todettiin Snusfestissä mielenkiintoiseksi tuttavuudeksi. Siinä nimittäin yhdistyy todella persoonallisesti rujous ja herkkyys. Se on ikäänkuin kellariteatterissa käyvän sähkömiehen nuuska. Purkin ja pussien ulkoasu viestii pohjanmaalaista "purkki nuuskaa saatana" -kieltä, mutta toisaalta erittäin persoonallinen tillin maku tuo esiin erityistä herkkyyttä. Valmistaja esittelee sopivassa määrin irtoavan maun citrus-flowers -yhdistelmänä, mutta asiaan emotionaalisesti perehtyvä Snusfest tulkitsee maun tilliksi. Kokonaisuudessaan Kronan on simppeli ja suoraviivainen nuuska, joka sopii niin arkeen kuin barbeque-iltoihinkin.
- Kronanin suurin ongelma on matala kyllästymiskynnys. Se alkaa itseasiassa tökkiä jo muutaman käyttökerran jälkeen, ja valitettavan voimakkaasti. Tämä ominaisuus on siinä mielessä ristiriitainen, että pelkistetty nuuska ei sovi gaalailtoihin, joissa yleensä helposti kyllästyttävät nuuskat ovat omimmillaan. General Onyx sijoittui samalla tähtimäärällä Kronania paremmaksi elitistisemmän kokonaisuutensa vuoksi. (Snusfest ratkaisi asian kysymällä osallistujilta: Jos laiva irtoaisi laiturista viiden minuutin kuluttua, taskussasi olisi 40 kruunua ja tarjolla olisi Onyxia ja Kronania, niin kumman ostaisit?)


4. LD * * (kaksi tähteä)

LD oli ennen ja jälkeen Snusfestin lähes yhtä vieras nuuska. Se profiloitiin ennen kaikkea Playa del Ingles -matkaajalle soveltuvaksi. Sen positiivisempia sanottavia ei LD:stä ole, mutta negatiivisia piirteitä sitäkin enemmän.
- LD on jollain tavalla vierastettava kokonaisuus. Siihen ei oikein uskalla luottaa. Se muistuttaa ulkonäöltään amerikkalaista tupakka-askia ja tämän vilunkipelin takia se kosiskelee seireenimäisesti nuuskaa tuntemattomia, viattomia ihmisiä. Tuoksultaan ja maultaan LD on kerrassaan epäselvä. Snusfest ei pysty laajankaan tarkastelun jälkeen kiteyttämään suoranaisesti, miltä LD tuoksuu tai maistuu. Se ei nimittäin maistunut pahalta, mutta vielä vähemmän hyvältä. Sen tuoksu saattaisi jossain määrin muistuttaa etäisesti epäonnistuneen hajupyyhekumin tuoksua, ja maku abstraktisti Ahvenenmaan (siis sen saaren itsessään) ja lisäaineen yhdistelmältä. LD on kuin kuin rikastettu Gustavus ja köyhän miehen General. Sen aiheuttama jälkiolo tuntui kuin olisi mässännyt hampurilaisaterian. Snusfest haluaa korostaa, ettei se usko LD:n tulevaisuuteen!


Snusfestissä 1/06:ssa esitettiin myös Göteborgs rape'n julistamista Hall of fame -nuuskaksi, mutta esitys kumottiin muun muassa liiallisen arkisuuden ja vain marginaaliryhmiä suuresti miellyttävän maun vuoksi. Snusfestissä sovittujen sääntöjen mukaisesti Göteborgs rape' :ta ei voida esittää liitettäväksi Hall of fame -tittelin haltijoiden joukkoon enää tämän vuoden aikana.