perjantaina, tammikuuta 20, 2006

SNUSGALAN 2006


Historian ensimmäinen demokraattinen snusgalan, Snusgalan2006 järjestettiin Helsingin paukkupakkasissa yhdeksäntenätoista päivänä tammikuuta (19.1.2206). Kaksiosaisessa tapahtumassa nähtiin ranskalainen gaalaelokuva Innocence, jonka jälkeen siirryttiin varsinaiseen gaalaan Underbariin.

Osallistujamäärä yllätti järjestäjät

Snusgalan yllätti järjestäjänsä osallistujamäärällään totaalisesti. Hillityksi ounasteltu tapahtuma paisui iltakymmeneen mennessä niin suuriin mittoihin, ettei kaikille gaalaan saapuneille riittänyt enää istumapaikkoja. Snusfestin hallitus sai tästä huolimatta olla tyytyväinen aktiiviosallistujille suotuun työrauhaan. Valinnat ja analyysit saatiin tehtyä harkitusti ja rauhassa, eikä äänioikeudettomat pyrkineet tarpeettomasti vaikuttamaan päätöksentekoon.

Dramatiikka sävytti palkitsemista

Ilmassa oli aistittavissa oli lieväköä itsevarmuutta, jopa ylimielisyyttä kun vuoden 2005 Portionsnus -sarjan voittajaa julistettiin. Aiemmin vahvasti portionpuolella vaikuttanut Snusfest oli omilla spekuloinneillaan luonut mielikuvan Catchin lakritsinuuskan ylivertaisuudesta. Catch kerittiinkin jo julistaa voittajaksi ennen kuin tähtienlaskun tarkastuksen yhteydessä huomattiin tapahtunut laskuvirhe. Viiden minuutin erheellisen juhlinnan jälkeen voittajaksi julistettiinkin aiemmin Lössnus -sarjan voittanut Probe.

Probe illan suuri voittaja

On selvää että Probe oli nuuskavuoden 2005 suuri voittaja. Pääpalkinnot kahdessa arvostetuimmassa sarjassa eivät jätä juuri sijaa sanalle. Catchin ilta oli kaksijakoinen. Jo julistettua voittoa seurannut kirvelevä toinen sija Portionsnus -sarjassa olisi asettanut Catchin kiistattomasti illan häviäjien joukkoon, mutta toisaalta Cassis-menthol dry:n merkittävästi noussut arvostus pelasti Catchin kannalta kokonaisvaltaisesti mollipuolisen illan. Catchin cassis-menthol dry yllätti arvostelijat positiivisesti gaalaelokuvan yhteydessä illan parhaalla tuoksulla ja erinomaisella soveltuvuudellaan, sekä makunsa, että dry -ominaisuutensa puolesta marjaisten viinien seuraksi. Ilkeimmät spekulaatiot tosin huomauttivat hedelmäisen cassis-menthol dryn hyötyneen gaalaelokuvan vehreäsävyisestä ilmeestä.

Illan häviäjät

Mikäli Catch listataan illan häviäjiin, voidaan Röda Lacket portion ja General silver luokitella suuriksi häviäjiksi. Erityisesti Röda Lacket sai osakseen terävää kritiikkiä. Käyttöominaisuuksiensa puolesta hyvää nuuskaa sätittiin pahasti epäonnistuneesta ja harhaanjohtavasta uudesta ulkoasusta. General silver puolestaan tuomittiin väliinputoajanuuskaksi mitäänsanomattomuutensa vuoksi.

Snusgalan2006 arvostelunuuskat, sarja portion:

1. Probe (4,4 tähteä)


+ Vuoden 2005 portionsnusiksi valittua, wiskyllä maustettua Probea kiiteltiin erityisesti sen loistavasta jälkimausta. Myös varsinainen käyttömaku todettiin keskivertoa huomattavasti paremmaksi. Siinä yhdistyy elegantilla tavalla tietty rujous, joka johtuu valkaisemattomista, hyvin kosteista pusseista ja varsin herkkä, hivelevän pehmeä maku. Karamellimäisyydestä ei Proben kohdalla voida kuitenkaan puhua.
- Miinusta Probe sai samasta syystä kuin viimeisessä Snusfessä, kyllästymiskynnyksestä. Probe jaksaa tuntua juhlavalta yhteen soittoon vain muutaman kerran. Sen jälkeen Probe alkaa tuntua ja maistua varsin arkiselta. Näin ollen Probe soveltuu parhaimmiten yksittäisiin juhlahetkiin.


2. Catch licorice (4,1 tähteä)


Ennakkosuosikkina Snusgalan2006:een (dem.) lähtenyt Catchin lakritsi syöstiin lähes itsestäänselvästä vallasta. Sananlasku "hopea ei ole häpeä" pätee silti Catchinkin kohdalla vahvasti.
+ Catch licoricen käyttömakua väitetään tällä hetkellä markkinoiden parhaaksi. Jälkimaku on myöskin hieno, joskin hieman turhan kevyt ja laimeahkon oloinen. Catch licorice on olemuksensa, makunsa ja tuoksunsa puolesta nuuska, joka soveltuu niin naisille kuin herkutteluunkin, mutta myös vaativien persoonien arkikäyttöön. Catchiä voisi siis tituleerata monipuoliseksi nuuskaksi.
- Miinusta Catch licorice saa lapsellisesta designista. Ulkoasun uudistus onnistui harvalla merkillä, mutta uskottavan sinisetä purkista luopunut Catch licorice kuuluu uudistuksen ehdottomiin epäonnistujiin. Myös heppoisuus purevuuden osalta, sekä laimeuteen taipuvainen kokonaisuus oli kriittisten arvostelijoiden hampaissa.


3. General original portion (3,88 tähteä)


+ Snusfesteihin verrattuna Snusgalan2006:ssa (dem.) oli selkeästi aistittavissa niinsanottujen pelkistettyjen arkinuuskien korkea arvostus. Elitistisemmässä Snusfestissä ei nimittäin karskit, General original portion -tyyppiset nuuskat ole juuri kummoisesti päässeet juhlimaan. Snusgalan2006:ssa (dem.) juuri kyseinen nuuska sai kuitenkin syystäkin kiitosta muun muassa miehekkyydestä, vahvuudesta sekä muista maskuliinisista piirteistä, kuten suoraviivaisesta designista. Pitkä jälkimaku oli myös raadin kiitoslistalla.
- Miekassa sanotaan olevan kaksi terää ja Snusgalan2006:ssa (dem.) se näkyi vahvimmin juuri General original portionin kohdalla. Suoraviivaisuutta ja miehekkyyttä tulkittiin myös negatiivis-sävytteisesti arkisuudeksi ja tylsyydeksi. Generaalin soveltumattomuus aamukäyttöön ei jäänyt myöskään raadilta huomioimatta.


4. Grov original portion (3,3 tähteä)

+ General original portionin ohella myös Grov nousi konstailemattomuutensa vuoksi positiiviseen valoon. Sitä kehuttiin hyväksi ja luotettavaksi arkinuuskaksi, jonka maussa ja tuoksussa on aistittavissa mielekästä ristiriitaa karun eksotiikan muodossa. Grov nähtiin myös pitkän historiansa ja luotettavan linjansa noudattajana yhtenä nuuskamaailman esi-isistä.
- Haukkuja Groville tuli, Generalin kaksiteräisen miekan tavoin, arkisuudesta ja lievästä putkimiesmäisyydestä. Raati tosin korosti ettei Grovilla ole minkään asteisia edellytyksiä haastaa asfaltin oloista ettania rottasotien yhteyteen soveltuvaksi nuuskaksi.


5. Röda Lacket portion (3,1 tähteä)

+ Tuoreena portion-markkinoille tullut, lössnus -puolella hyvinkin arvokkaassa asemassa oleva Röda Lacket todettiin Snusgalan2006:n (dem.) arvioinnissa juhlavuuteen taipuvaksi. Se on maultaan turvallinen ja ehkä jopa Catchin licoricea oivallisempi keskustelunuuska. Tämä johtuu pitkälti siitä, ettei se valu ja kestää tiukoissakin tilanteissa Röda Lacket ei ole tästä huolimatta kuivaksi tulkittava.
- Röda Lacket olisi taistellut varmasti huomattavan paljon paremmastakin sijoituksesta, mikäli sen ulkoasu ei olisi niin katastrofaalinen kuin se nyt on. Ulkoasu tuomittiin gaalan törkeimmäksi, jopa loukkaavaksi. Raati paheksui Röda Lacketin ulkoasun johtavan lapsia harhaan ja soveltuvan erinomaisesti nuuskamaailmasta kaukana ulkona oleville kilparadoille varikkonuuskaksi.


5. Catch cassis menthol dry (3,1 tähteä)


+ Catchin cassis menthol dry oli illan ehkä suurin positiivinen yllättäjä. Aiemmin hieman yliolkaisesti sivutettu marjaisa nuuska yllätti gaalaelokuvan yhteydessä erittäin positiivisesti. Aiemmin väheksytty tuoksu korostui todellisena, jopa ylivertaisena helmenä ja maku soveltui lähes täydellisesti, niin vehreämiljöisen elokuvan, kuin miedosti maustetun viininkin kaveriksi. Monien nuuskien kohdalla viinin maku saa esiin niiden ominaismausta negatiivisia piirteitä. Catch cassis menthol dry kuitenkin säilytti makunsa muuttumattomana ja kirkkaana.
- Vaikka dry -ominaisuus osoittautuikin käytännölliseksi viinin seuralaisena, menetti cassis menthol dry mahdollisuuksiaan kirkkaimmista mitaleista taistelemiseen juuri säyseän dry-ominaisuuden takia. Mini-pussit ovat myöskin sen verran epäkäytännöllisiä, ettei todellisesta läpimurtotavarasta uskalleta puhua vielä ääneen.

7. General silver (3, 0 tähteä)

+ General silverin todettiin soveltuvan hillittyydensä vuoksi hyvin esimerkiksi kosketinsoittajille. Pianisteille se on liian suurpiirteistä, betoniraudoittajalle huomattavan liian tyttömäistä. Ehkä osuvimmillaan General silver toimii brutaalille jazz-miehelle, miehelle jolla on kevyttä särmää, mutta kuvaavimmat tulkinnat olisivat hillitty ja asiallinen.
- General silverissä on aavistuksen sinkkinen maku, joka aikaansaa samankaltaisen tunteen kuin joisi ruosteista vettä. Sitä haukuttiin myös väliinputoajanuuskaksi, niin sisältönsä kuin ulkoisten seikkojensakin perusteella. Purkki ei ole oikein suoraviivainen eikä koristeellinen, pussit eivät ole valkoisia tai värjäämättömiä, eikä se ole oikein vahvaa eikä heikkoa.



Snusgalan2006 arvostelunuuskat, sarja lössnus


1. Probe (4,3 tähteä)


+ Proben voitto Lössnus -sarjassa oli portioniin verrattuna huomattavan paljon selkeämpi. Todellista haastajaa ei Probelle oikeastaan voitu edes nimetä. Se on muovailtavuudeltaan kiitettävä, maultaan ja voimakkuudeltaan erinomainen ja oikeastaan markkinoiden ainoa irtonuuska, jossa voidaan rehellisesti sanoa olevan loistelias jälkimaku.
- Proben kritiikki koski merkille uskollisia seikkoja, kyllästymiskynnystä ja saatavuutta.


2. Röda Lacket (4,0 tähteä)


+ Röda Lacket on lössnus-puolella perinteikäs ja arvostettu merkki, eikä suotta. Se ei ole höntyillyt vahvimpien ominaisuuksiensa puolesta suuntaan eikä toiseen. Se vaikuttaa käyttäjäänsä ja on ehkä yksi universumin helpoiten muovailtavista irtonuuskista. Maku ja jälkimaku eivät ole ritarillisia, mutteivät missän nimessä myöskään huonoja.
- Pitkässä käytössä Röda Lacketin käyttäjälle saattaa iskeä kiusaus vaihtaa merkkiä. Se ei ole siis ominaisuuksiensa puolesta kovinkaan uskollisuuteen kannustavaa.


3. General (3,9 tähteä)

+ Vanhan koulukunnan vahvin nuuska kunnioittaa perinteitä. Siinä on persoonallinen maku ja kokonaisuutta voisi kutsua jopa kimurantiksi. General edustaa suoraviivaisella tyylillään hienoa klassisuutta.
- General voisi kehittää koostumustaa kasassa pysyvämmäksi. Generalilla on tapana poltella huulia, vaikka se lieneekin väistämätöntä näin vahvan nuuskan kohdalla. Toisaalta, mistä niille nuuskainsinööreille maksetaan ellei kehittämisestä ja oikeiden piirteiden vaalimisesta.